Kassim Diana Író, Szerző

Mit jelent nőnek lenni?

M

Beszéljünk ma arról, mit jelent nőnek lenni. Unásig ismételt téma, feminizmus, női jogok, és talán elméletben egyetértünk, de gyakorlatban ugyanazokat a sémákat követjük. Amit egy férfi megtehet, azért egy nőnek még mindig magyarázkodnia kell, és azt várjuk, hogy a világ egyszer csak máshogy bánik majd velünk, miközben nekünk, nőknek, persze eszünk ágában sincs változtatni. Inkább a férfiakat kérjük, hogy ők változzanak, persze ne nagyon, mert azért maradjanak “férfiak”, mert a túl jófiúkat, vagy a lányos pasikat meg nem szeretjük.

Vitathatatlan tény, hogy a történelmet férfiak írták, ráadásul akkor, amikor a nőknek szavazati joguk sem volt, olyan “logikus” következtetésekkel, hogyha egy harcos sírjára bukkantak, akkor az férfi volt. Mi más lehetett volna? Napjainkban a genetika azért igazolta, hogy ezeknek az egykori harcosoknak nagyjából a harmada nő volt. Persze mi még most is azt tanuljuk, hogy a férfi mamutra vadászott, a nő meg otthon ült a barlangban a porontyokkal, mert a női egyenlőség ki is merül abban, hogy ma már elmehetsz dolgozni. Ez is evidencia, igaz?

Én mégsem tudom elhinni, hogy a nők helyzete folyamatosan javul. Irreálisnak tűnik, hogy ez a faj nem halt ki úgy, hogy a felnőtt egyedek fele mindig is életképtelen volt. Mert a természetben már az is kihívás, hogy a kicsiket védelmezzék. És persze a fiú medvék is valamivel nagyobbak a lányoknál, ahogy sok állatfajnál van ez így, mégse hiszem, hogy szívesebben futnánk bele egy lánymedvébe egy erdőben.

De mit csinált az ősasszony, amikor a férfiak mamutra vadásztak éppen, ők meg a barlangnál gyűjtögettek, meg vigyáztak a kicsikre, és mondjuk jött egy medve? Megkérték szépen, hogy legyen rá a medve tekintettel, hogy ők csak nők?

Lovasíjászat. Kisebb súllyal a hátán gyorsabban fut a ló, célozni pedig akárki meg tud tanulni, gyakorlás kérdése. Akkoriban még egyenlőek lehettünk, és a lányok szerintem nem kérték szépen, hogy a férfiak lássák be, hogy mondjuk nem fogdoshatják a feneküket, viszont azok is tisztában lehettek vele, hogy a testi épségükkel, vagy akár az életükkel szórakoznak, ha megteszik.

A modern nő viszont mást sem tesz manapság, mint szépen kér, ahogy azt eddig is tette, és bíznak benne, hogyha elég sokáig kérnek, majd érvényesül az akaratuk.

Persze a világ sokat változott azóta, és nekünk fogalmunk sincs, mit jelentene ma nőnek lenni, ha nem lennénk 1000 éve elnyomva. Nincs egy természetesen kialakult női minta, a korábbi egy 1000 éves agymosás terméke, a többi meg egy szintén mesterségesen kreált modern újra értelmezés, aminek ezer irányzata van, és nagyban befolyásolják az ösztönösnek hitt, mélyen belénk ivódott képzetek.

Épp csak elindultunk az úton, hogy tisztázzuk ezt. Kíváncsi lennék, hogy látják majd ezt a kort a nők pár száz év múlva. Ők is szörnyülködnek majd, ahogy mi tesszük azt a pár száz évvel ezelőtt élt generációkkal? (Csak remélem, hogy igen. ????)

Szólj hozzá!

Kassim Diana Író, Szerző